25% din energia electrică din lume va fi de la energia solară până în 2050. Cum?

Cercetatorii care studiaza energia solara au prezentat recent doua noi analize privind acest tip de energie. Cheia acestor analize o reprezinta faptul ca pana in anul 2050, aproximativ 20-25% din energia electrica din lume sa provina din energie solara.

Ca si termen mai scurt, se asteapta ca pana in 2020, macar 10% din totalul energiei electrice sa fie de la energie solara. Insa pentru a se atinge aceste scopuri, sunt necesare unele masuri, printre cele mai importante fiind politici clare care sa sprijine energia solara. Aceste politici ar trebui implementate pentru a se asigura ca pot inlocui retelele de electricitate si ca pot deveni competitive cu alte forme de electricitate.

Acest deceniu pare a fi crucial pentru ca politici eficiente sa permita dezvoltarea de energie electrica din surse solare. Pe termen lung, este nevoie de stimuli specifici pentru a sustine dezvoltarea tehnologiilor solare pentru a le face competitive in cele mai multe locuri din lume.

Actiunile cheie pentru a promova panourile solare fotovoltaice in urmatorii 10 ani sunt, potrivit cercetatorilor, urmatoarele:

– furnizarea de obiective pe termen lung, care sa sprijine investitiile in implementarea si productia de panouri fotovoltaice

– punerea eficace in aplicare a programelor de stimulare pentru fotovoltaice, pentru a se stimula inovatia si imbunatatirea tehnologiilor

– pe masura ce se dezvolta, integrarea in reteaua electrica, managementul si stocarea energiei devin probleme; industria si operatorii retelei vor trebui sa dezvolte noi tehnologii si strategii pentru a integra extrem de multe panouri fotovoltaice in retele flexibile, eficiente si inteligente.

– guvernul si industria trebuie sa intensifice eforturile de a reduce costurile si de a sprijini inovatiile pe termen lung

– exista nevoia extinderii colaborarii internationale in domeniul cercetarii si dezvoltarii de fotovoltaice

– economiile emergente majore investesc deja masiv in cercetare si dezvoltare; cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru a favoriza electrificarea rurala si consolidarea retelelor; ar trebui extinse eforturile de a promova beneficiile fotovoltaicelor

– dezvoltarea si implementarea de finantari adecvate, mai ales pentru tari in curs de dezvoltare

– cresterea eforturilor pentru a reduce costurile

Energie solara concentrata

Se estimeaza ca pana in anul 2050, energia solara concentrata va putea furniza 11,3% din electricitatea necesara la nivel mondial.

Actiuni cheie care trebuie sa fie implementate in urmatorii 10 ani pentru promovarea energiei solare concentrate includ:

– asigurarea finantarii pe termen lung

– facilitarea dezvoltarii resurselor mondiale de energie solara

– sprijinirea dezvoltarii energiei solare concentrate orientata pe termen lung, stimulente. Acestea ar putea include orice combinatie de plati sau prime, avand ca scop crearea de portofolii standard de energie regenerabila

Obiectivele sunt in mod clar realizabile. Pentru a se putea realiza, guvernele trebuie sa intensifice programele pentru proliferarea industriei solare. Apeluri au fost facute in mai multe randuri, in mai multe moduri. Deciziile sunt acum ale lor si ale oamenilor, sa aleaga energia solara pentru locuintele si afacerile lor. Sa speram ca nu va dura mult pana la realizarea acestui lucru.

Sursa: Articol a fost preluat de pe site-ul: PanoSolare.com