Celulele fotovoltaice produse la scara comerciala sunt alcatuite din materiale semiconductoare, de obicei siliciu. Astfel, una din partile materialului semiconductor folosit are o sarcina negativa, iar cealalta parte a materialului are o sarcina pozitiva. Atunci cand lumina soarelui intra in contact cu suprafata pozitiva, electronii de pe suprafata negativa se vor activa, producand un curent electric.

Celulele din siliciu cristalin sunt cele mai longevive din toata istoria energiei fotovoltaice, iar unele fabricate in urma cu peste 40 de ani sunt si in prezent functionale, producand curent electric. Pentru aceste celule cristaline, producatorii acorda in general o garantie de cel putin 10 ani. Celulele cristaline sunt si ele impartite in doua sub-tipuri: mono-cristaline si policristaline. Cu toate ca ambele functioneaza relativ asemenator, randamentul celor monocristaline este in jur de 15-16%, in timp ce tipul de celula policristalina are un randament cuprins intre 12-14%.

Un alt tip de celula fotovoltaica este cea amorfa, realizata din siliciu amorf. Desi aceasta are un randament de aproximativ 2,5 ori mai mic decat celelalte tipuri de celule solare, este preferata de catre arhitecti in ultima perioada pentru fatadele cladirilor eficiente energetic, deoarece au un coeficient de temperatura al puterii de iesire mai mare, se mentin mai reci in situatii cu temperaturi ridicate.